Kokosrijst met gemarineerde Tempeh

[donotprint]

Ik kan niet geloven dat dit recept zó goed is gelukt! Hoop dat jullie dit ook gaan maken.
Als ik onderweg ben met de trein, bus of fiets denk ik vaak over nieuwe recepten na. Zo’n twee weken geleden kreeg ik opeens een visioen van kokosrijst (kokos & rijst, kan er nog iets mis gaan?), tempeh & broccoli. Thuisgekomen schreef ik het receptje direct op. Ik wist al precies hoe ik het wilde hebben: romige kokosrijst, tempeh gemarineerd in sojasaus en sesamolie en gebakken met een beetje agave + gestoomde broccoli erbij. Nu heb je soms recepten die je een paar keer moet maken voordat ze blogklaar zijn, maar deze niet. Wat mij betreft een van de lekkerste gerechtjen die ik tot nu toe maakte. Enjoy![/donotprint]

Kokosrijst met gemarineerde Tempeh


Voor 2 grote eters (like me)

1 blik full-fat kokosmelk (de beste is van de Ekoplaza). In dit recept is een goede, biologische kokosmelk essentieel.
1/2 blik (van de kokosmelk) bruine rijst (kooktijd 45 minuten)
1/2 groentebouillonblokje (zonder zout)
Snuf zeezout

1/2 blok tempeh, in reepjes
2 el sesamolie
2 el sojasaus
1 el tamarindepasta
scheutje agavesiroop
1 tl paprikapoeder
Kokosolie

1 broccoli, in roosjes
2 middelgrote wortels, in reepjes

Kokosrasp

1. Meng de sesamolie, sojasaus, tamarindepasta, agavesiroop en paprikapoeder en schep de tempeh er doorheen. Marineer de tempeh minstens twee uur van te voren en zet in de koelkast. Je kunt hem ook al ‘s ochtends in de marinade zetten.

2.Breng de rijst met de kokosmelk, bouillon en snufje zout aan de kook en laat 40/45 minuten op heel laag vuur en met de deksel op de pan doorpruttelen. Schep af en toe om. Zet het vuur af en laat nog 10 minuten met de deksel op de pan staan.

3. Breng een laagje water aan de kook in een grote pan en stoom de broccoli en wortel in een stoommandjes of zeef met deksel erop gaar. Verhit tegelijkertijd wat kokosolie in een klein bakpannetje en bak de tempeh ongeveer 5/6 minuten.

Serveer de tempeh en groenten op een bedje van kokosrijst. Bestrooi met wat kokosrasp.

LOVE

[print_link]
[donotprint]

Geniet van jullie weekend en vooral zondag. 21 graden! Yeah!
Hoepel & Picknick in het Park weer![/donotprint]

2014-10-14T07:38:12+00:00Avond, Lente, Lunch & Avond|10 Comments

10 Comments

  1. Gisteravond gemaakt. Echt heel lekker! Goede marinade!

  2. Catelijne at - Reply

    Heerlijk recept, dank je wel!!

  3. carla weis at - Reply

    Vanavond de tempeh gegeten, was erg lekker.
    Ik vroeg me af hoeveel rijst je op een half blik kokosmelk gebruikt in je recept.

    • Jolijn at - Reply

      Hoi Carla,

      Ik gebruik 1 blik kokosmelk en een half blik rijst.

      Groetjes Jolijn

  4. Lydia at - Reply

    Net gegeten en heerlijk! Deze gaat hier zeker vaker gegeten worden. Manlief houdt niet van tempeh, maar nu smulde hij. Bedankt!

    • Jolijn at - Reply

      Wat leuk dat je man het ook lekker vindt!

  5. Simone at - Reply

    Hi Jolijn!

    Ik heb dit recept geprobeerd en het was heerlijk! Heb in plaats van broccoli bloemkool gebruikt en verder alles hetzelfde. Mmm! Had nog nooit tamarinde gebruikt maar dat is echt verrassend lekker:) Liefs!

    • Jolijn at - Reply

      Lekker he! Voegt echt iets toe aan gerechten. Ook lekker om mee te bakken in een wokschotel.

  6. Klinkt heerlijk. Ik ben sowieso al dol op kokosrijst.

  7. Liza at - Reply

    Weet gelijk wat ik ga maken vanavond! Thanks 😉
    Enjoy your weekend!

Leave A Comment