Goedkope Superfoods. Deel 1: Boekweit

Welkom bij de eerste serie van Goedkope Superfoods! De komende weken zal ik verschillende blogs schrijven over superfoods die goed te betalen zijn en veel gezondheidsvoordelen hebben. We beginnen vandaag met boekweit.

De laatste week heb ik onderzoek gedaan naar deze driehoekige korrels en wat blijkt: de voordelen zijn oneindig. Zelf ken ik boekweit pas een paar maanden. Ik at het voor de eerste keer tijdens mijn tripje naar Berlijn in een salade met geroosterde groenten en druiven. De smaak was even wennen, maar ondertussen kan ik het heel erg waarderen! Vooral boekweitpannenkoekjes zijn favoriet.

Wat is boekweit

Veel mensen denken dat boekweit een graan is, maar eigenlijk is het een fruitzaad. De driehoekige zaden zijn glutenvrij en komen oorspronkelijk uit Azië en Noord-Europa. In de 17e eeuw brachten de Nederlanders hun ‘Bockweit’ mee naar Amerika. Boekweit is eenvoudig te verbouwen en resistent voor slechte weersomstandigheden als regen en vorst, waardoor het goedkoop te verkrijgen is. Het zaad speelt een grote rol in de Russische en Poolse keuken, maar is ook wijdverspreid in o.a. Canada, Amerika en Frankrijk. Het heeft een nootachtige, unieke smaak en kan worden gebruikt in tal van hartige en zoete gerechten.

De gezondheidsvoordelen

Ik was verast te ontdekken hoe gezond boekweit is. De gezondheidsvoordelen:

 • Boekweit bevat veel van de flavonoïde rutine. Rutine remt ontstekingen en zorgt voor een goede doorstroming van het bloed. Het beschermt ons tegen hart- en vaatziekten.
 • Boekweit bevat veel mangaan, magnesium, fosfor, ijzer, zink, koper en vitaminen B. Magnesium heeft een kalmerend effect op je zenuwstelsel. Hierdoor slaap je beter, ervaar je minder stress en heb je een rustiger hartslag. Uit onderzoek blijft ook dat mensen die te weinig magnesium binnenkrijgen meer moeite hebben om op gewicht te blijven. Het is erg interessant om over magnesium te lezen dus ik kan iedereen aanraden hier eens naar te Google’n.
 • Boekweit houdt de bloedsuikerspiegel in balans, waardoor het de kans op diabetes verlaagt. Na het eten van boekweit voel je je ook lang verzadigd, waardoor je minder snel naar tussendoortjes grijpt.
 • Boekweit bevat veel vezels, zo’n 4,5 gram per cup (170 gram). Vezels beschermen vrouwen onder andere tegen borstkanker.

Boekweit in gerechten

Er zijn tal van mogelijkheden om met boekweit te koken, zowel in zijn hele vorm als met het meel. Denk aan salades, als vervanger van risottorijst, overnight ‘oats’ of pannenkoekjes. Om boekweit te bereiden spoel je het eerst goed af onder de kraan en kook je het daarna in ongeveer 25 minuten gaar. Boekweitmeel bewaar je naar opening in een goed afgesloten bakje in de koelkast. De zaden kun je in een afgesloten bakje op een donkere, koele plek bewaren.

Ik zit vol met inspiratie om nieuwe recepten met boekweit te ontwikkelen en zal de komende tijd 3 recepten (ontbijt, lunch en diner) posten.

Nog een fijn nummer om de dinsdagavond mee te beginnen.

 

2014-10-10T14:08:38+00:00Geen categorie, Glutenvrij|28 Comments

28 Comments

 1. Heleen at - Reply

  Hoi, weet je hoe lang je boekweitmeel moet koken als je daar pap voor je baby van wil maken?en doe je dat dan in de zuigelingenvoeding of water (zuigelingenvoeding kook je dan toch de nutrienten kapot.)

 2. Hi! Boekweit is juist uit de mode geraakt omdat het niet tegen nachtvorst kan. Het risico voor de boeren was te groot… Boekweit is te gek! Ben blij dat het weer in de mode raakt.

 3. mar at - Reply

  Klinkt goed ….een aantal vragen:
  – normaal eet ik 40 a 45 gram boekweitvlokken/havermout…is dat dezelfde hoeveelheid voor de korrels?
  – moet het niet een nacht weken in water (met iets) ivm het fytinezuur?
  – moet je het week/kookwater dan afgieten en het dan koken in amandelmelk?
  – noten etc moeten ook weken, doe je die er dan na het weken doorheen?

  deze bereiding is dit ook mogelijk met de zaden gierst en amaranth? (zijn wat meer basisch dan havermout etc) en…met grutten?
  sorry veel vragen..
  Ontvang ik een “reminder” in mijn mailbox?

  • Hi Maartje,

   1. Klopt, ongeveer dezelfde hoeveelheid
   2. Je kunt boekweit inderdaad het beste een nachtje weken met een scheutje appelazijn of citroensap erin
   3. Je giet het de volgende dag af en kookt het dan in water of melk
   4. Noten week je ook het liefst. Die kun je er daarna bijvoegen.

   Je kunt hetzelfde doen met gierst of amaranth alleen is de kookwijze iets anders (staat op de verpakking)

   Succes!

   • Susanne at - Reply

    Boekweit bevat geen fytinezuur.

 4. […] Bron informatie boekweit google_ad_client = "pub-7806080021010291"; google_ad_width = 200; google_ad_height = 200; google_ad_format = "200x200_as"; google_ad_type = "image"; google_color_border = "#000000"; google_color_bg = "#003366"; google_color_link = "#e047c3"; google_color_text = "#AECCEB"; google_color_url = "#AECCEB"; google_ui_features = "rc:6"; Delen: Pin hetE-mailVind ik leuk:Like Laden… Tags: boekweit eten gezond pannenkoek recept 10 maart 2014 Recepten No comments Natasja ← Druk en carnaval […]

 5. Yvonne at - Reply

  Ik heb vandaag Koopmans boekweit grutten ontdekt bij de Jumbo supermarkt.
  Als ik de voedingswaarde vergelijk met boekweitmeel is dat een enorm verschil.
  Een voorbeeld Kcal meel 100 gram 362, en van de grutten 90 per 100 gram!
  Ook de Koolhydraten verschillen enorm, meel: 70 gr per 100 gram, grutten: 14 gr per 100 gram!
  Waarin zit het verschil?
  De grutten zijn iets grover dan meel maar niet echt veel. Ik denk dat ik ze in mijn blender nog fijner kan malen.
  Ik wil ze gaan gebruiken om in mijn eigengemaakte crackers te verwerken.

  Ik ben benieuwd naar je antwoord.
  Groetjes, Yvonne

  • san at - Reply

   Ik ben ook enorm benieuwd scheelde echt veel als je daar ook cake enzo mee kan bakken als je het fijn maalt? groetjes

   • Jolijn at - Reply

    Zeker! Ik gebruik altijd boekweitmeel

 6. Jur at - Reply

  Boekweitmeel staat bij de Jumbo gewoon in t schap.
  Bij ons in de hoek glutenvrij en kost geloof ik rond de 2,- euro per pak.
  Van het merk Peak’s ; free from….

 7. Gon at - Reply

  Kan ik gekiemde boekweitkorrels zelf malen in een keukenmachine of moet ik daarvoor niet gekiemde boekweitkorrels gebruiken. Of kan het helemaal niet, zelf boekweitmeel maken.
  Met andere woorden hoe maak ik van de boekweit zelf meel.
  Super site met onwijs leuke informatie en recepten.
  Hartelijk bedankt.

  • Jolijn at - Reply

   Hi Gon,

   Ik maak mijn meel zelf in de keukenmachine dus het kan zeker! Gekiemde boekweitkorrels heb ik nog niet geprobeerd, maar ik neem aan dat dat ook prima werkt.

   Succes!

   Groetjes Jolijn

 8. Is dat gewoon in de supermarkt verkrijgbaar? Dacht het niet toch?

  • Jolijn at - Reply

   Nee, wel bij de natuurwinkel of Ekoplaza!

  • Elvira at - Reply

   Elke Russische of Poolse winkel vekoopt boekweit in pakken waarin 4 zakjes zitten: makkelijk te koken en te bewaren

  • Elina at - Reply

   Boekwit kan jij ook in Turkse Marokaanse en Poolse winkels kopen

 9. Interessant, leuk om te lezen! Ik hou je recepten in de gaten!

 10. jessica coppens at - Reply

  Beste Jolijn,
  Leuk artikel! Heb ondertussen ook je eerste ontbijtrecept gelezen, lijkt me heel erg lekker.
  Nu had ik nog een vraag. Ik eet glutenvrij en bak zelf altijd boekweitbrood en ik maak pap van boekweitvlokken. Hebben boekweitmeel en boekweitvlokken dezelfde gezondheidsvoordelen als de boekweitzaden?
  Groetjes, Jessica.

  • diana at - Reply

   Hallo Jessica
   Hoe maak je boekweitbrood? Ben heel benieuwd

 11. Marianne at - Reply

  Ik zit dankzij jou nu mijn ontbijt te eten met boekweit, heb hem alleen niet afgespoeld; stond niet op de verpakking, maar lees het wel in je artikel. Heb 75 gram gekookt in water en hierna verrijkt met goiebessen, witte moerbeien, Inca Bessen, chiazaadjes, gebroken lijnzaad en gepelde hennepzaadjes aangevuld met rijstdrank hazelnoot. Ben benieuwd hoe lang ik mij vol blijf voelen 🙂

  • Jolijn at - Reply

   Klinkt heerlijk! Smaakte het?

   • Marianne at - Reply

    Ja, zeker, ik maak het nu weer 🙂 en ik had een langer verzadigd gevoel dan bij spelthaver die ik normaal eet. Ben benieuwd naar jouw recepten.

 12. Sabine Stevens at - Reply

  Beste Jolijn,
  Ik vind het super dat ik steeds bij het googelen http://www.vegadutchie.nl tegen kom. Wij zitten met andere woorden een beetje op dezelfde lijn wat betreft interesse en levenslust. Zou dat van al het gezonde eten zijn? Groetjes, Sabine

 13. Super, zo’n artikel moest ik juist net hebben! ik lees heel veel over boekweit maar zou zelf niet echt weten wat ik er mee moet maken (vooral voor ontbijt). Dus ben benieuwd naar je 3 recepten. En natuurlijk ook benieuwd naar de andere betaalbare superfoods. Echt leuk artikel.

  • Jolijn at - Reply

   Hoop volgende week eerste receptjes te posten :))

 14. Monique at - Reply

  Goed item! Veel superfoods zijn echt prijzig, fijn dat er ook alternatieven zijn.
  En wat heeft je website een mooie make-over gekregen, ziet er goed uit!

  • Jolijn at - Reply

   Dank! Ben er helemaal gelukkig mee 🙂

Leave A Comment